Wetgeving ventileren

De specifieke wetgeving omtrent ventileren kan variëren afhankelijk van de regio binnen België (Vlaanderen, Wallonië, Brussel-Hoofdstedelijk Gewest) en wordt regelmatig bijgewerkt om aan de nieuwste normen en technologieën te voldoen. We houden deze pagina up-to-date met de nieuwste regels omtrent de ventilatiewetgeving.

Over het algemeen zijn er enkele basisprincipes die in de Belgische regelgeving worden gehanteerd om een goede luchtkwaliteit binnenshuis te waarborgen:

Vlaanderen

In Vlaanderen zijn de eisen voor ventilatie onder meer vastgelegd in de Energieprestatieregelgeving (EPB). Sinds 2006 is ventilatie een verplicht onderdeel van nieuwe bouwprojecten en grondige renovaties. De regelgeving specificeert minimale ventilatiedebieten (hoeveelheid verse lucht per persoon per uur) voor verschillende ruimtes binnen een gebouw om zo een gezond binnenklimaat te garanderen.

Wallonië

Ook in Wallonië zijn er specifieke eisen voor ventilatie in het kader van de energieprestatie van gebouwen. Deze regels zijn vergelijkbaar met die in Vlaanderen en richten zich op het waarborgen van voldoende luchtverversing in woon- en werkruimtes om zo energie-efficiëntie en een gezond leefmilieu te bevorderen.

Brussel-Hoofdstedelijk Gewest

Het Brussel-Hoofdstedelijk Gewest heeft eveneens zijn eigen regelgeving voor de energieprestatie van gebouwen, waar ventilatie een onderdeel van uitmaakt. De regels zijn gericht op het minimaliseren van energieverbruik terwijl een gezonde binnenlucht wordt gegarandeerd door adequate ventilatie.

Algemene Principes

Hoewel de specifieke eisen en normen kunnen variëren, bevatten de regelgevingen over het algemeen richtlijnen over:

  • De minimale ventilatiecapaciteit die nodig is om een goede luchtkwaliteit te handhaven.
  • De installatie en het onderhoud van ventilatiesystemen.
  • De prestatie-eisen voor mechanische ventilatiesystemen, inclusief systemen met warmteterugwinning.
  • Eisen voor natuurlijke ventilatie-openingen en de bescherming tegen geluidsoverlast van buitenaf.

Het is belangrijk voor zowel bouwprofessionals als huiseigenaren om zich bewust te zijn van de huidige ventilatie-eisen en normen, aangezien deze een directe impact hebben op de bouw- en renovatiepraktijken, evenals op de gezondheid en het welzijn van de bewoners. Voor de meest actuele informatie en gedetailleerde vereisten is het aanbevolen om de officiële bronnen van de betreffende regionale overheden te raadplegen.

Heb je nog vragen hierover? Aarzel niet om ons te contacteren.

Waarom ventileren

Hoe ventileren

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x